Sălăjenii, ţintuiţi la pat de afecţiunile respiratorii

Odată cu scăderea temperaturilor în perioada premergătoare sezonului rece începe şi sezonul virozelor. Cabinetele medicilor de familie sunt din ce în ce mai aglomerate de persoane care acuză diferte afecţiuni ale aparatului respirator. Numai în prima săptămână a acestei luni, peste 1.200 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute şi pneumopatii acute.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că dintre pacienţii diagnosticaţi în perioada analizată, cu diferite afecţiuni respiratorii, 1.140 prezentau infecţii respiratorii acute, iar 72 pneumopatii, respectiv afecţiuni ale plămânilor. „Dintre cazurile de infecţii respiratorii acute, majoritatea au fost la grupa de vârstă 5-14 ani, anume 409 cazuri, 291 de cazuri la grupa de vârstă 15-49 de ani, iar între 2 şi 4 ani au fost înregistrate 220 de cazuri. La pacienţii cu pneumopatii acute, incidenţa a fost la grupa de vârstă 15-49 de ani. Toate aceste cazuri au fost forme uşoare de boală, dintre cazurile de infecţii respiratorii acute fiind internate pentru tratament doar 19 persoane, iar alte 13 persoane cu pneumopatii”, ne-a declarat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, diferenţele de temperatură între zi şi noapte, precum şi schimbarea presiunii atmosferice sunt, în mare parte, răspunzătoare pentru cele mai multe cazuri de afecţiuni ale aparatului respirator. „Pentru prevenirea îmbolnăvirii, populaţia trebuie să ţină cont de anumite măsuri specifice sezonului rece. Este necesar ca cetăţenii să respecte normelor generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase”, a precizat Marincaş. De asemenea, este indicat să folosească batista proprie în caz de tuse sau strănut şi să evite, pe cât posibil, aglomerările umane şi contactul cu persoane bolnave. În plus, curăţenia în casă şi la locul de muncă, precum şi aerisirea spaţiilor respective împiedică răspândirea virusurilor.

Dietă adecvată pentru imunitate

Răcelile de sezon ar putea fi evitate cu respectarea unui set de reguli simple, dar deosebit de eficiente în prevenirea virozelor şi a bronşitelor. Mai ales dimineaţa şi seara, oamenii ar trebui să ţină cont că afară este mai rece şi să se îmbrace corespunzător.
Prin urmare, în această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. „Întărirea sistemului imunitar în perioada premergătoare sezonului rece, precum şi pe timpul iernii, este un factor extrem de important pentru prevenirea răcelilor de sezon şi a altor afecţiuni mai grave. Iar acest lucru se realizează prin adoptarea unei diete bogată în fructe şi legume, pentru un aport corespunzător de vitamine. Sunt indicate ceaiurile din plante. Totodată, este extrem de important să se respecte orele de somn, lipsa acestuia cauzând slăbirea sistemului imunitar”, a afirmat Ligia Marincaş.
Cei mai expuşi la viroze respiratorii sunt copiii care nu au împlinit încă 3 ani şi vârstnicii, dar nici celelalte categorii de vârstă nu ar trebui să trateze cu indiferenţă scăderea temperaturii.

Diagnosticul este pus de medic

Reprezentanţii din sănătate atrag atenţia asupra pericolului la care se expun bolnavii care iau medicamente fără un consult de specialitate. Este extrem de important ca persoanele să diferenţieze o simplă răceală de alte afecţiuni mai grave, când este obligatoriu să se adreseze medicului de familie. „Dacă asimptomatologia durează mai mult, cu febră, dureri musculare, ameţeli, senzaţii de vomă şi dureri de cap puternice este absolut necesar prezentarea la medicul de familie pentru prescrierea tratamentului. Aceste semne indică mai mult decat o banală răceală, cum ar fi o gripă sau o infecţie în organism”, a precizat Ligia Marincaş.
Specialiştii avertizează că un medicament administrat greşit poate face mai mult rău decât bine. Pentru tratarea răcelilor de sezon nu este indicată folosirea antibioticelor. „Pentru protejarea organismului împotriva afecţiunilor specifice sezonului rece există vaccinul antigripal. Acesta poate fi administrat copiilor, bătrânilor, gravidelor sau oricăror persoane care doresc imunizarea. Vaccinarea antigripală reduce considerabil riscul dezvoltării unor virusuri care să conducă la gripă sau alte afecţiuni respiratorii mai grave”, a spus sursa menţionată anterior.
În sezonul rece trecut, la nivelul judeţului Sălaj s-a înregistrat o medie săptămânală de peste 1.600 de îmbolnăviri prin viroze respiratorii şi pneumonii.

Sfaturi practice împotriva răcelii

Un adult răceşte, în medie, de trei ori pe an, fiecare răceală durând în jur de nouă zile. Iar fiecare persoană ştie ce înseamnă o răceală şi cât de neplăcute sunt simptomele acesteia: nasul înfundat, gâtul în pioneze şi oboseală accentuată. Imediat de la apariţia acestor semne de răceală este indicat consumul ceva mai ridicat de lichide, la temperatura camerei şi nu din frigider, dar în special ceaiuri şi supe calde. De asemenea, gâtul iritat poate fi liniştit puţin cu gargară cu apă sărată.
Sarea ajută la reducerea inflamaţiei din gât, la curăţarea mucoasei şi îndepărtarea bacteriilor, fiind un bun mijloc de prevenirea răcelii, dar şi de tratament. Un duş fierbinte ajută la eliberarea căilor nazale. Mai bună decât siropul de tuse este mierea sută la sută naturală, servită ca atare sau în cana de ceai, nu fierbinte. În lupta împotriva răcelii, organismul trebuie să fie odihnit, atât din punct de vedere fizic, cât şi intelectual. Cu toate acestea, câteva exerciţii fizice ajută prin stimularea sistemul imunitar. După cum am menţionat anterior, în zilele în care organismul trebuie să facă faţă simptomelor cauzate de un virus de răceala este nevoie de hrană cât mai sănătoasă: alimente bogate în proteine, cum ar fi carne slabă, peşte sau leguminoase, alimente din cereale integrale şi legume care conţin antioxodanţi.

Leave a Comment